Влизат в сила граничните проверки в Швеция

Дания връща контрола по границата с Германия

04.01.2016 | 15:11 Редактор:
Влизат в сила граничните проверки в Швеция
Влизат в сила граничните проверки в Швеция

Швеция въведе проверки на самоличността на туристите от Дания в опит да намали броя на мигрантите, които пристигат в страната, пише BBC. На всички туристи, които искат да преминат през моста Йоресунд с влак, автобус или с ферибот, ще им бъде отказвано влизането, ако не представят необходимите документи. Пътуващите с влак, които са се отправили към Швеция ще трябва да го сменят на летището в Копенхаген и да преминат през проверка за самоличността на контролно-пропусквателни пунктове.

Швеция получи повече от 150 000 молби за убежище през 2015г. Около 20 000 пътуващи ежедневно преминават по моста Йоресунд, който свързва шведските градове Малмьо и Лунд с датската столица Копенхаген. Вече няма да се извършват директни пътувания от централната жп гара на Копенхаген в Швеция. Очаква се промените да се отразят на текущото време за пътуване като се увеличи с между 30 и 40 минути.

Железопътни оператори намалиха броя на пътуванията към Швеция и предупредиха, че може да има значителни закъснения.

Датският транспортън министър Ханс Кристиан Шмид заяви, че въвеждането на проверките е тъжно и "изключително досадно". Той предложи на шведското правителство да плаща сметките за проверките, които датската железопътна компания DSB оцени на 1 млн. датски крона (134 000 евро) на ден. Съгласно новият шведски закон, въведен в края на 2015г. транспортните фирми ще бъдат глобявани с по 50 000 шведски крони (5400 евро), ако посетителите на Швеция не разполагат с валидна лична карта. 

През декември шведският държавен железопътен оператор SJ обяви, че ще спре услугите до и от Дания, тъй като ще извършва проверки за самоличността, изисквано от закона.

По-голямата част от пътуващите използват моста Йоресунд и голяма част от промените ще засегнат хората, които се прибират от работа в пиковите часове. За да се съобразят с разпоредбите, огради са издигнати около един от пероните на  на жп гарата на копенхагенското международно летище Каструп. От шведския държавен железопътен оператор SJ заявиха, че няма да имат време да проверят хората, пътуващи между Копенхаген и Малмьо през моста Йоресунд.

1 млн. мигранти са пристигнали в Европа по суша и море през 2015г, заявиха от Международната организация по миграция. Подобна на Германия, Швеция е една от основните дестинации на мигрантите.

През 2013г. тогавашното правителство обяви, че ще предложи постоянно пребиваване на всички сирийци, но големият брой пристигания през миналата година стана повод за преосмисляне.

От друга страна Дания очаква да посрещне около 20 000 лица, търсещи убежище. На 4 януари страната обяви незабавно въвеждане на контрол по границата с Германия, съобщи премиерът Ларс Льоке Расмусен, предаде AFP. 

"Когато други северни държави затварят границите си, това може да има големи последствия за Дания. Това може да доведе до повече лица, търсещи убежище." - каза Расмусен.