Бахрейн скъса дипломатически отношения с Иран

По-рано подобна стъпка предприе Саудитска Арабия

04.01.2016 | 13:22
Бахрейн скъса дипломатически отношения с Иран

Бахрейн скъса дипломатически отношения с Иран и поиска иранските дипломати да напуснат страната до 48ч., съобщи Ройтерс, позовавайки се на бахрейнската държавна информационна агенция.

По-рано подобна стъпка предприе Саудитска Арабия.

Бахрейн последва Риад в решението си да прекрати отношения след опожаряването на саудитското посолство в Техеран в отговор на екзекуцията на шиитския духовник Нимр на 2 януари заедно с други 46 души, обвинени в тероризъм.

Изпълнението на смъртните присъди предизвика протести в целия арабски свят.

Саудитска Арабия изпълни 48 екзекуции за два дни, съобщи АФП, цитирайки официалната агенция SPA.

 

Демонстранти излязоха по улиците на Манама, столицата на Бахрейн на 3 януари и осъдиха екзекуцията на шейх Нимр в Саудитска Арабия.

В неделя, за втори пореден ден десетки демонстранти протестираха със снимки на духовника и лозунг: "Нашата награда от Бог е мъченичеството. Кръвта на шейх Нимр няма да остане пролята незаслужено".

Риад осъзнаваше, че екзекуцията на Нимр и други трима известни шиити за съучастие в убийства на полицаи ще предизвика недоволство и протести в чужбина, но изглежда бе преценил риска, поне за кралството, съобщава Ройтерс.

Нимр бе екзекутиран заедно с 46 други осъдени на смърт - сред тях 43 сунити-джихадисти, някои от които лидери на Ал Кайда.

Нимр бе най-явният критик на управляващата династия Ал Сауд сред шиитското малцинство в Саудитска Арабия. Избран бе за лидер на младежите, които не приемат умерения подход на по-възрастните шиити в борбата за равноправие със сунитите в страната.