fallback

Иран обвини Риад в усилване на напрежението след скъсването на отношенията

Брифинг пред журналисти на 4 януари на говорителя на МВнР

04.01.2016 | 13:09

Говорителят на МВнР на Иран каза, че Саудитска Арабия използва нападението над посолството й в Техеран като оправдание за повишаване на напрежението в региона, съобщи Ройтерс.

"Това, което стана в посолството на Саудитска Арабия не е първият инцидент от този вид, който се случва с дипломатически мисии по света. Това, което е важно е, че страната-домакин е ангажирана с правни ангажименти, основани на международни договори. Ислямска република Иран предприе мерки за изпълнение на задълженията си в това отношение, за контрол на съществуващите вълни обществено недоволство и е ангажирана в защитата на дипломатическите мисии и дипломатите, съгласно международните конвенции. Но след като Саудитска Арабия вижда не само своите интереси, но и оцеляването и продължаването на напрежението, тя използва този проблем като още едно извинение да повиши напрежението и конфликта", каза Хюсеин Джабери Ансари, цитиран от Ройтерс.

 

Още по темата

 

На брифинга пред журналисти на 4 януари говорителят на МВнР в Техеран каза още, че Иран смята, че "международната общност - страните от региона и света - няма да позволят на Саудитска Арабия .. да продължи политиката си на търсене на напрежение в региона, водещо до нестабилност и несигурност".

"Обявяваме решително и ясно, че Ислямска република Иран естествено е взела и ще взема всички необходими мерки за защита и спазване на международните ангажименти в защита на всички дипломатически мисии", каза Ансари.

Саудитска Арабия обяви на 3 декември прекратяване на дипломатическите отношения с Иран след нападението на посолството й в Техеран. Щурмът на дипломатическата мисия започна в отговор на екзекуцията на 2 януари в Саудитска Арабия на 47 шиити, осъдени на смърт за тероризъм. Сред тях бе виден шиитски духовник, шейх Нимр, чиято смърт предизвика протести в страните от региона.

Саудитска Арабия след това усили военното присъствие в богатата на петрол и населена предимно с шиити Източна провинция и засили военната офанзива в Йемен.

fallback
Още от Свят
fallback