fallback

ЕК плаши Полша с наблюдение заради скандален медиен закон

Варшава може да загуби правото си на глас в Европейския съвет

03.01.2016 | 11:42 Автор: Ива Григорова

Европейският комисар Гюнтер Йотингер в неделя заплаши да постави Полша под наблюдение заради нарушаване на общоевропейските ценности с новоприетия закон, който дава на правителството контрол над държавните медии.

ЕК ще предприеме серия от стъпки, с които, ако законът не бъде отменен, Варшава евентуално може да загуби правото си на глас в Европейския съвет, предаде АФП.

Миналата сряда полският Сейм - долната камара на парламента, доминирана от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", одобри скандалния закон за пряко назначаване на директорите на обществените медии от правителството.

Организации като Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), Асоциацията на европейските журналисти и "Репортери без граници" изразиха възмущение от закона. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е включил въпроса за Полша в дневния ред на следващото заседание на ЕК на 13 януари.

Междувременно полското обществено радио "Йединка" започна да излъчва на всеки кръгъл час националния химн и химна на Европа. Така журналистите протестират срещу новия закон за медиите.

fallback
Още от Свят
fallback