Водената от Саудитска Арабия коалиция обяви край на примирието в Йемен

Страната е изпълнила най-малко 157 екзекуции през 2015 г.

02.01.2016 | 13:51 Редактор: Ива Григорова
Водената от Саудитска Арабия коалиция обяви край на примирието в Йемен

Водената от Саудитска Арабия коалиция, която воюва с подкрепените от Иран бунтовници в Йемен, обяви в събота край на прекратяването на огъня, което беше нарушавано ежедневно.

"Примирието, което беше обявено на 15 декември, ще бъде прекратено заради непрекъснатите бунтовнически атаки срещу територии на кралството чрез изстрелване на балистични ракети към саудитски градове, нападения срещу саудитски граничните пунктове, както и възпрепятстване на хуманитарни операции", се казва в изявлението.

Междувременно Саудитска Арабия екзекутира видния шиитски духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от BBC.

Той беше измежду 47 души, осъдени на смърт, след като бяха обвинени в терористични прояви. 

Шейх Нирм беше поддръжник на масовите антиправителствени протести, които избухнаха в източната провинция на страната през 2011 г. Там шиитското малцинство се оплаква, че е маргинализирано. Управляваният от шиити Иран заяви, че Саудитска Арабия ще плати висока цена за екзекуцията. Саудитските власти отричат всякаква дискриминация срещу шиитите и обвиняват Иран в подклаждане на недоволство.

Саудитска Арабия е изпълнила най-малко 157 екзекуции през 2015 г., а броят на обезглавяванията е достигнал най-високото ниво в кралството от 20 години, заявиха правозащитни организации, цитирани от АП.

Успоредно с увеличаването на броя на екзекуциите нараства броят на хората, екзекутирани за несвързани със смърт престъпления, при които съдиите имат голяма свобода да действат по свое усмотрение.

Властите в кралството не публикуват годишни данни по въпроса, макар че обявяват отделни екзекуции в държавните медии.

Повечето екзекуции в Саудитска Арабия се изпълняват чрез обезглавяване и понякога публично.