fallback

Въоръжени нападнаха индийска ВВС база близо до пакистанската граница

Убити са четирима от нападателите и двама военни

02.01.2016 | 11:01 Автор: Ирина Георгиева

Четирима въоръжени мъже са били убити при нападение на индийска военновъздушна база до пакистанската граница на 1 срещу 2 януари вечерта, съобщи BBC, позовавайки се на официална информация. По време на престрелката, продължила няколко часа са убити и двама войници от индийската въздушна база Патанкот в близост до район Панджаб.

Операцията продължава, а някои съобщения посочват, че има въоръжение мъже, които са се скрили в базата.

Инцидентът идва дни след като лидерите на Индия и Пакистан Нарендра Моди и Наваз Шариф се срещнаха в Лахор, за да започнат "изненадваща" мирна инициатива. Срещата е знакова, защото двете страни враждуват от години заради териториален спор за района на Кашмир. От 1947 година, когато Пакистан става независима държава, отношенията с Индия са ескалирали до три големи конфликта.

Сигнал за тревога е обявен в целия индийски район Панджаб. Базата се намира на главния път, водещ до индийската област Кашмир.

Изявлението на военните

Нападателите носели индийски военни униформи и карали откраднат автомобил, когато започнали нападението си в 03:30 часа местно време на 2 януари (22:00 GMT на 1 януари). Те проникнали в жилищните помещения на базата, но били задържани и затова не са успели да причинят вреда на военната техника, заяви говорителката на индийската военновъздушна база Рочела Д'Силва (Rochelle D'Silva).

На 2 януари сутринта са се чули нови изстрели, както и хеликоптер е стрелял вътре в базата.

Кореспондентът на BBC в Делхи заяви, че все още не е ясно кой стои зад нападенията, но подозрението пада върху кашмирските въоръжени групировки, базирани в Пакистан.

Индийски експерти по сигурността предполагат, че е виновна ислямистката групировка Джаиш-е-Мохамед (Армията на Мохамед).

От Индия заявиха, че групата е подкрепена от Пакистан, но от Исламабад отричат твърдението.

През август 2015г. седем души бяха убити при подобна атака, когато въоръжени мъже щурмуваха полицейски участък близо до район Гурдаспур. Тримата нападатели тогава бяха убити след 12-часов сблъсък с полицията.

Военновъздушната база в Патанкот е на около 430 км северно от индийската столица Делхи и се намира на главен път, свързващ индийската част на Кашмир с останалата част от страната.

fallback
Още от Свят
fallback