fallback

От днес украинските тирове, пътуващи към Казахстан, ще минават през Беларус

Москва наложи ограничението, след като Украйна влезе в режим на свободна търговия с ЕС

01.01.2016 | 15:21 Автор: Мария Аладжова

От днес украинските тежкотоварни автомобили ще минават през Беларус, за да стигнат до Казахстан през Русия, предаде РИА. Друго задължително условие е изпозлването на руската навигационна система ГЛОНАСС. Съответният указ беше подписан на 16 декември от руския държавен глава Владимир Путин. 

Още по темата

Водачите на тирове се задължават да монтират защитна пломба, контролираща достъпа до вътрешността на ремаркето, която да се използва в съответствие с технологичните показатели на ГЛОНАСС. Изправността на навигационната система и на пломбата ще бъде проверявана и отчитана с талони.

Ограничението ще продължава да бъде в сила до 1 юли 2016 година.

Решението на Русия да прекрати договора за зона за свободна търговия с Украйна дойде, след като Киев реши да се присъедини към европейските санкции срещу Москва. 

Според руското правителство въвеждането на режим за свободна търговия между ЕС и Украйна, при действащ такъв режим с Русия, ще създаде условия за безконтролен реекспорт на европейски стоки в страната, тъй като към настоящия момент няма регламентиран режим на свободна търговия между ЕС и Москва.

fallback
Още от Свят
fallback