fallback

Меркел призова германците да гледат на бежанците като възможност

Германският канцлер помоли съмняващите се да не следват разпалващите расистка омраза

31.12.2015 | 15:15 Автор: Ирина Георгиева

Канцлерът Ангела Меркел използва новогодишната си реч, за да призове германците да погледнат към потока от бежанци като възможност за бъдещето, пише BBC. Тя предупреди тези, които подкрепят ксенофобските групи, че е много важно германското общество да не се разделя.

Германия е приела близо 1 млн. души, търсещи убежище през 2015г. - много повече, отколкото всяка друга европейска страна. Европейският отговор на миграционната криза е критикуван от директора на федералната агенция за бежанците в Германия, Манфред Шмит

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш заяви пред BBC, че ЕС е бил и продължава да бъде "напълно неподготвен" за бежанците и е "неспособен да действа заедно".

Над 1 млн. бежанци и мигранти са достигнали в Европа по море от начало на 2015г., според ВКБООН. Около половината са от Сирия. Германия е изборът за дестинация на голяма част от бежанците, които пристигнаха по море, както и на мигранти от Балканските държави.

Омраза в сърцата

В новогодишното си приветствие, което ще бъде излъчено на 31 декември вечерта Меркел признава, че изминалата година е била предизвикателство, но повтаря призива си: "Wir schaffen es" - "Можем да го направим".

Тя предупреждава, че интегрирането на новодошлите ще отнеме "време, сили и пари", според разпространения текст на речта, записано на 30 декември.

"Убедена съм, че ако се справим с огромното изпитание, породено от притока и интеграцията на толкова много хора, е правилния път днес, който ще ни даде възможности утре." - коментира Меркел.

Канцлерът изрично не споменава ПЕГИДА, която организира големи митинги "против-ислямизацията" в Германия, но призова германците да не следват "тези със студенина, дори и омраза в сърцата".

Кризата с мигрантите обтегна отношенията между държавите членки в ЕС особено, когато някои страни въведоха временни гранични проверки - въпреки правилото за свободно движение на хора.

fallback
Още от Свят
fallback