fallback

NASA: Феноменът Ел Ниньо ще донесе още бурно време

Американската космическа агенция предупреди, че ефектите от Ел Ниньо може да са по-лоши от 1998 г., когато е регистрирано най-опустошителното време

30.12.2015 | 17:12 Автор: Ирина Георгиева

Американската космическа агенция NASA предупреди, че ефектите от феномена Ел Ниньо може да са по-лоши от 1998 година, когато е регистрирано най-опустошителното време, пише BBC.През тази година Ел Ниньо е обвинен за няколко няколко екстремни метеорологични събития. Той се свързва с няколко наводнения и необичайно топлото време в северното полукълбо.

The still-growing El Niño shows no signs of waning. Learn about the impact this could have: https://t.co/45VsprAXID pic.twitter.com/c6kh9dPJnQ

— NASA (@NASA) December 29, 2015

Ел Ниньо се появява на всеки две до седем години. Неговата връхна точка е около края на календарната година, въпреки че ефектът му може да се задържи до следващата пролет и да продължи до 12 месеца.

От NASA съобщиха, че сегашният Ел Ниньо "не показва признаци да намалява". Те правят констатацията си въз основа на най-новите сателитни образа на Тихия океан. Образите имат "поразително сходство" с тези от декември 1997г. - "подписът на един голям и мощен Ел Ниньо".

Тазгодишният Ел Ниньо е свързан с най-тежките наводнения, видени през последните 50 години в Парагвай, Аржентина, Уругвай и Бразилия. Повече от 150 000 души бяха принудени да напуснат домовете си.

13 души загинаха в в американския щат Мисури, в резултат на реките наводнения след торнадото и бурите, които удариха региона. Осем километров участък от река Мисисипи близо до град Сейнт Луис беше затворен за плавателни съдове заради "опасни условия".

Около 31 млн. души са изправени преди несигурността за прехраната си в Африка като техният брой значително се е увеличил през 2015г. Около една трета от тези хора живеят в Етиопия, където се очаква 10,2 млн. души да поискат хуманитарна помощ през 2016г.

Агенции като благотворителната организация "Оксфам" (Oxfam) се притесняват, че продължителното въздействие на Ел Ниньо може да увеличи съществуващото напрежение в Сирия, Южен Судан и Йемен.

Според организацията недостигът на храна вероятно ще достигне своя връх в Южна Африка през февруари, а от Малави съобщават, че най-вероятно 3 млн. души ще поискат хуманитарно помощ до март.

Още по темата

Ел Ниньо е посочен и като фактор при наводненията, които засегнаха северните части на Великобритания, които принудиха хиляди хора да напуснат домовете си и остави още толкова без електроенергия.

В същото време бурята "Франк", която донесе нови дъждове във Великобритания, е част от метеорологична система, която може да доведе до увеличаване на температурите на Северния полюс.

Satellite animation showing #StormFrank. Stay #WeatherAware with the latest warning info at https://t.co/ziqeF8z3D4 https://t.co/eYnEtIPcLP

— Met Office (@metoffice) December 30, 2015

По-високи средно сезонни температури бяха отбелязани в някои части на Европа и САЩ. Средните температури на Коледа във Франция са вторите най-високи в историята - точно под тези от 1997г.

Мекото и хубаво време принуди земеделските производители да събират реколта култури като салата, ягоди и аспержи по-рано, като се съобщава, че  големи количества от тази продукция ще се похаби.

Експертите в Италия посочиха, че необичайното сухо и спокойно време изостри замърсяването на въздуха в Рим и Милано.

От друга страна в Мексико обвиняват Ел Ниньо за минусовите температури в северната част на страната, със сняг в някои части на пустинята Сонора за първи път от 33-години. Студът в Сонара взе три жертви.

fallback
Още от Свят
fallback