fallback

Чичото на удавеното сирийско дете пристигна в Канада

Преди три месеца снимката на тригодишния Айлян шокира света

29.12.2015 | 17:02 Автор: Мария Аладжова

Чичото на удавеното сирийско дете пристигна в Канада заедно със семейството си на 28 декември, предаде Reuters. Преди три месеца снимката на тригодишния Айлян край бреговете на Турция огорчи и шокира милиони хора по света.

Още по темата

Мохамед Курди, жена му и петте му деца се събраха със сестрата на сириеца Тима във Ванкувър. Тя живее в Британска Колумбия и е финансирала преместването на роднините си в Канада. 

Майката и братът на Айлян също загинаха при злощастното плаване с лодка. От тяхното семейство е оцелял единствено бащата Абдула - брат на Мохамед Курди.

Консервативната партия на Канада и вече бившият премиер-министър Стивън Харпър бяха подложени на критики след като стана ясно, че бежанците са искали да емигрират в Канада, но не са могли заради правителствени ограничения. Впоследствие кабинетът му изгуби парламентарните избори през октомври и 25 хил. сирийски бежанци бяха допуснати до страната.

Пред репортери Тима Курди е изразила благодарност към сегашния премиер Джъстин Трюдо за промяната в закона за прием на бежанци.

fallback
Още от Свят
fallback