fallback

Гвинея се справи с вируса на ебола

Либерия може бъде обявена за свободна от вируса през януари

29.12.2015 | 16:07

Гвинея бе обявена за страна, в която няма ебола и Либерия остана единствената, която се бори с епидемията, съобщи Ройтерс, цитирайки Световната здравна организация.

"Днес постигнахме много важен напредък в усилията от близо две години за спиране на кризата, предизвикана от ебола в Западна Африка", каза Брус Ейлуард, цитиран от Ройтерс.

На 29 декември Гвинея стана страна, свободна от ебола след като 2500 души загинаха от вируса.

"От днес за пръв път от години можем да кажем, че и трите страни, Гвинея, Либерия и Сиера Леоне спряха първоначалните вериги на заразяване, които предизвикваха кризата и доведоха до международна тревога в последната година", каза Ейлуард, който е специален пратеник на ЗСО за ебола.

Съобщението бе направено 42 дни след като последният човек, потвърден носител на вируса даде отрицателен резултат за втори път. Гвинея навлиза в 90-дневен период на наблюдение, каза СЗО.

 

Още по темата

Една страна още се бори с вируса

Специалният пратеник на организацията каза, че това не означава края на ебола в Западна Африка. Първите три месеца на 2016 ще бъдат най-критични, защото през този период ще стане ясно дали вирусът ще се появи отново.

"И трите страни / Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, бел.ред./ полагат много усилия, за да изградят национален капацитет за превенция на появата отново на ебола и за спиране на заразяването.

Но не могат да го постигнат сами.

"Затова искаме да продължим международната подкрепа, особено от страна на оперативните структури на Министерствата на здравеопазването и обичайните агенции, на които страните разчитат за справяне със заразните болести", каза представителят на СЗО.

Още по темата

6200 деца в Гвинея останаха сираци след като родителите им починаха от вируса, каза Рене Миглияни, представител на националния конординационен център за борба с ебола.

В Гвинея имаше 3800 случая на заболяване от ебола от общо 28 600 в света, по данни на СЗО.

Почти всички случаи и смъртни случаи бяха в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, която официално се справи с епидемията през ноември.

Либерия изгуби над 4800 души, но ще може да бъде обявена за свободна от ебола през януари.

Страната вече съобщаваше, че се е справила с болестта през май и септември, но всеки път се появяваше нов случай след това.

 

Най-голямата епидемия в историята

Тази епидемия от ебола бе най-тежката от откриването на вируса в Централна Африка през 1976.

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким се поздрави с преодоляването на "важен етап" и обеща "да продължи на подкрепя Гвинея за преодоляване на "огромните щети - хуманитарни и икономически от ебола".

 

Тържества

Тържествата в Гвинея по случай обявяването на страната за свободна от ебола ще започнат в сряда, 30 декември. На церемонията ще присъстват президентът Алфа Конде и 53 партньори в борбата срещу епидемията, включително Лекари без граница, СЗО, американските центрове за контрол и превенция на болестите и Червеният кръст, както и страни-донори, съобщи АФП.

 

Анти-ебола

В Гвинея реакциите на кампанията анти-ебола бяха най-големи. Там се отричаше вируса или мерките, предприети от властите - като авторитарни или противни на обичаите на населението. Кулминацията на реакцията анти-ебола бе клането в Уомей.

fallback
Още от Свят
fallback