fallback

Турските кюрди призовават за самоуправление

27.12.2015 | 15:00

Турските кюрди призоваха за самоуправление на фона на тежките боеве в ЮИ Турция, където армията продължава операцията за възстановяване на сигурността, в която по дейни данни са били убити над 200 кюрдски активисти, съобщи Ройтерс.

Хатип Диджле, съпредседател на Демократичния обществен конгрес /DTK/  каза, че „правото на съпротива на нашия народ срещу политиките, влошаващи кюрдския проблем е основно искане и борба за местно самоуправление и местна демокрация“.

„Кюрдският народ е в период на борба заради отхвърлянето на техните законни р политически искания“.

Исканията на кюрдите са създаване на автономен регион, включващ една или няколко съседни провинции според културната, икономическа и географска близост, каза Диджле.

На 21 декември Народнодемократичната партия, Народният демократичен конгрес и Демократичната регионална партия протестираха в Диарбекир срещу военната операция в ЮИ част на страната.

През 2011 Диджле спечели мандат в град Диарбекир, докато бе в ареста по обвинение в членство в организация, близка до обявената за терористична от САЩ, ЕС и Турция ПКК. Мястото бе заето от член на партията на Ердоган.

fallback
Още от Свят
fallback