fallback

Подкрепен от САЩ съюз пое контрола над сирийски язовир от ИДИЛ

Целта на офанзивата е град Рака

27.12.2015 | 20:46

Подкрепен от ВВС на САЩ съюз на сирийски кюрди и арабски бунтовници превзе язовир в Сирия, който беше под контрола на Ислямска държава до събота 26 декември, съобщи Ройтерс.

Контролът над съоръжението бе върнат, след като кюрдите прекъснаха един от пътищата за доставка на оръжие и продоволствие през Ефрат, съобщи говорител на съюза.

Полковник Талал Село каза, че превземането на язовира Тишрин помага да се изолират базите на терористите в Северно Алепо от териториите източно от река Ефрат, където е разположен град Рака – столица на самопровъзгласилия се халифат.

Видео, публикувано в социалните медии би трябвало да показва Сирийските демократични сили с военна техника да пресичат Ефрат и да участват в битка за контрола на язовира.

Частите на съюза включват кюрдските милиции, различни арабски групировки, включително Джайш ал-Тууар /Армията на бунтовниците/ и Джайш ал-Санадид, както и асирийска християнска групировка.

Още по темата

След формирането на подкрепения от САЩ съюз през октомври бойците започнаха няколко големи офанзиви срещу ИДИЛ с единствена цел – освобождаването на град Рака.

Интензивните бомбардировки на водената от САЩ коалиция е бе ключова за бързото напредване на кампанията, която започна преди четири дни.

Стратегията на Вашингтон в Сирия се промени тази година – от опит да бъдат обучени хиляди бойци извън страната към доставка на оръжие за командири под американски контрол.

Американски представители съобщиха, че доставките на оръжие от както бе създаден съюзът е помогнал на бойците да навлязат по-навътре в контролираната от ислямистите територия.

По данни на американските военни демократичните сили на Сирия са пленили около 1000 кв км територия в последните шест седмици с подкрепа от въздуха.

fallback
Още от Свят
fallback