Префектът на Корсика забрани демонстрациите

Безредици след нападение над пожарникари и палеж на мюсюлмански молитвен дом

27.12.2015 | 10:39
Префектът на Корсика забрани демонстрациите

След два дни расистки безредици и протести в беден квартал на Аячо, префектът на Корсика Кристоф Мирманд обяви в събота, че забранява протестите от неделя.

„Приех делегация, за да им предложа да спрат безредиците и демонстрациите, които създават лош имидж на Корсика“, каза Мирманд пред пресата след среща с протестиращите, съобщава АФП.

След това уточни за BFMTV, че ще издаде заповед за забрана на демонстрациите „в района на Жарден дьо л’емпрьор, за да възстанови реда“.

Членовете на делегацията казаха, че са доволни от споразумението с представителя на френската държава, който обяви, че „полицията ще присъства във всички квартали“, съобщиха те.

„Ние направихме каквото можахме, сега топката е у префекта“, каза представител на демонстрантите.

Още по темата

 

В петък и събота се проведоха демонстрации в квартал Жарден дьо л’емпрьор в Аячо, столицата на остров Корсика с лозунги „Арабите-вън“. Напрежението се усили след нападението в квартала на двама пожарникари и един полицай на Бъдни вечер.

 

В петък бе нападнат молитвен дом на мюсюлмани.

 

Инцидентите бяха осъдени от френското правителство. Премиерът Валс го нарече „неприемлива агресия към мюсюлмански молитвен дом“, а вътрешният министър Казньов обеща „изблиците на расизъм и ксенофобия“ да не останат ненаказани.

Министърът на правосъдието Кристиан Тобира написа в туитър, че ситуацията ще се изясни, а авторите на нападението ще отговарят.

Националният център за борба с ислямофобията и френският Мюсюлмански съвет осъдиха агресията „в деня за молитва на мюсюлманите и християните“. Тази година Коледа се падна веднага след мюсюлманския празник, отбелязващ раждането на пророка Мохамед. Далил Бубакьор от голямата джамия в Париж призова към „спокойствие, хладнокръвие и спокойствие“.

 

След нападението над пожарникарите и полицая в петък в Корсика се проведе демонстрация в защита на служителите.