Рекорден брой кандидати за изборите в Иран

Вотът е на 26 февруари

26.12.2015 | 10:54
Рекорден брой кандидати за изборите в Иран

Над 12 000 души се кандидатираха за парламентарните избори през февруари в Иран, рекорд след ислямската революция от 1979, съобщава АФП, цитирайки официални ирански медии.

Срокът за записване за участие изтече в петък, 25 декември. Изборите на 26 февруари трябва да подновят състава на 290-местния парламент.

Кандидатите за парламентарния вот отбелязват ръст от 70% спрямо последните избори през 2012, според Министерството на вътрешните работи на Иран.

Жените са 11% от кандидатите, спрямо 8% по време на процеса на записване за участие през 2012.

Кандидатите под 50г. също са се увеличили, преминавайки от 67% на 73%.

 

Още по темата

Съветът на пазителите

Този брой обаче ще намалее, защото кандидатите трябва да бъдат одобрение за участие от Съвета на пазителите на Конституцията, която ще направи селекция и ще отстрани една част от тях. Окончателният списък ще бъде публикуван на 9 февруари.

Парламентарните избори в Иран ще се проведат в същия ден, в който е насрочено подновяването на съвета на експертите, съставен от духовници, натоварен да контролира дейността на върховния лидер, 76-годишния Али Хаменей и евентуално да посочи негов наследник в случай на смърт или неспособност да изпълнява задълженията си.

801 са кандидатите за този съвет, съставен от 88 членове.

Както и за парламентарните избори, кандидатите се филтрират от Пазителите на Конституцията, които ще публикуват окончателния списък на 10 февруари.

 

Приоритетите на Рохани

Президентът Хасан Рохани, избран през 2013 посвети първата половина от 4-годишния си мандат на преговорите за ядрената програма, които на 14 юли постигнаха исторически споразумение с шестте ядрени сили – САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия. Според него международните санкции ще бъдат вдигнати срещу ангажимента на Иран да ограничи гражданската си ядрена програма и да се откаже от ядреното оръжие.

Президентът Рохани смята да посвети втората част от мандата си, който може да бъде подновен веднъж след 2017 – на икономическите и социални реформи. Той се надява да постигне мнозинство в следващия парламент, който в момента се доминира от консерваторите.

На 21 декември президентът Рохани регистрира кандидатурата си за изборите на съвета на експертите и каза пред пресата, че подкрепя участието на жени в него.