fallback

Незаконни трансплантации на ИДИЛ

Ирак поиска ООН да разгледа случая

25.12.2015 | 14:17

Ислямска държава разреши събирането на органи, съобщи Ройтерс. Агенцията показа документ - решението, с което подобни престъпления се оправдават, взето от група духовници на 31 януари 2015.

/Преводът на английски вижте тук/

Ройтерс съобщава, че не може да потвърди от независими източници автентичността на документа. Американски представители са казали, че се вписва в данните и друга информация, получена от спецчастите на САЩ при операция в Сирия през май.

 

Поредни зверства на „Ислямска държава“ изплуват от разсекретен документ. Терористичната групировка е вземала органите на умъртвените от нея заложници, за да ги трансплантира на мюсюлмани, които имали нужда от нови органи, се казва в доклад на американските специални сили за събитията в Източна Сирия през май.

Документът не предлага никакви доказателства, че ислямската държава действително се занимава със събиране или трафик на органи. Но това дава представа за религиозното сурово тълкуване на исляма от терористите – нещо, което се отхвърля от повечето мюсюлмани. По-рано, Ирак обвини ислямска държава за придобиване на човешки органи и трафик, с цел печалба.

Посланикът на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким заяви, че документът трябва да бъде разгледан от Съвета за сигурност на ООН, като доказателство, че ислямската държава действително търгува с органи. Американските власти описват атаката, при която са иззети съответните документи, но досега не са показали официално материали, доказвайки търговията на органи. Единствено бяха показани доказателства за търговия с антики.

Това стана по време на събитие в музея Метрополитън в Ню Йорк през септември. Правителството на САЩ е споделило някои от документите, в опит да увеличи разбирането за политиките на ислямска държава през последните седмици, докато Вашингтон работи за по-голяма подкрепа за противодействие срещу терористите.

 

fallback
Още от Свят
fallback