САЩ планирали атомни удари над СССР

16 места в България са били обект на евентуална ядрена атака

23.12.2015 | 19:43 Редактор: Ива Григорова
САЩ планирали атомни удари над СССР

САЩ планирали да унищожат с атомни бомби цели в големите градове на СССР в случай на война. Това разкриват разсекретени за първи път архиви,  пише Ню Йорк Таймс.

Към плана от 1956 г. са приложени два списъка, всеки с по 1000 мишени. Сред тях има 179 цели в Москва, 145 в Ленинград и 91 в Източен Берлин. Бомби трябвало да бъдат хвърлени и във Варшава.

Приоритетни били ударите срещу военните летища, а втора по важност била промишлената инфраструктура.

Обектите обаче са указани с кодове. Точните им наименования и адреси са засекретени. Евентуалната ядрена война трябвало да се води на 2 етапа. В началото САЩ смятали да хвърлят водородни бомби по командните пунктове, летищата и ракетните шахти, за да се избегне ответен удар. 

На следващ етап се планирало да бъдат пуснати атомни бомби по заводите и промишлените комплекси, за да бъде разрушена руската военна промишленост.

Военните цели е трябвало да бъдат атакувани с авиационни термоядрени бомби с мощност между 1.7 и 9 мегатона (1 мегатон има 70 пъти по-голям експлозивен ефект от бомбата в Хирошима). За цивилните цели са били предвидени бомби от 160 килотона, а за обектите в Източна Европа – по-слаби.

16 обекта в 14 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР. Три от нарочените обекти са били в София. 

Списък на целите в България според разсекретените документи:

Балчик - товарни вагони
Габровница, област Монтана
Горски извор, област Хасково
Каменец, област Плевен
Карлово
Крумово, област Пловдив
Ловеч
Пловдив
Равнец, област Бургас
София/Божурище
София/Кумарица - радиотелевизионен предавател
София/Враждебна
Стара Загора
Добрич (Толбухин)
Узунджово, област Хасково
Ямбол