Студенти участваха в безредици в Чили

Протестиращите искат висшето образование да се финансира от бюджета, не със заеми

23.12.2015 | 07:02
Студенти участваха в безредици в Чили

Студенти участваха в сблъсъци с полицията в чилийската столица във вторник, 22 декември в поредната ескалация на протестите заради образователната реформа, съобщи Ройтерс.

Конфедерацията на чилийските студенти организира протести и демонстрацията се насочи към чилийския университет срещу това, което студентите определят като „импровизирано“ законодателство за създаване на безплатно висше образование в Чили.

Маршът започна мирно, но прерасна в безредици, след като демонстрантите започнаха да замерят с камъни полицията. Силите за борба с безредиците се опитаха да разпръснат протеста в водни оръдия.

Още по темата

Недоволството бе предизвикано от образователната реформа на президента Мишел Бачелет. Правителството й се опитва да повиши заплатите на преподавателите и да включи училищата, които сега се финансират от общините, под управление на държавата, като направи университетите безплатни и осигури допълнителни стипендии за бедни студенти.

Тези обещания бяха част от предизборната кампания на Бачелет след като студентските протести преди четири години успяха да свалят консервативното правителство на Себастиян Пинера.

В началото на годината чилийският Конгрес одобри първите образователни реформи на Бачелет,  с които отпадна селекция за прием в университета. Новото поколение студенти обаче твърдят, че тези реформи не стигат до край.

Те настояват Чили да използва природните си ресурси и данъчна система, за да финансира образованието на студентите, които сега използват заеми.