Рахой предложи диалог

Левицата отхвърли подкрепа за Народната партия

21.12.2015 | 21:00
Рахой предложи диалог

Лидерът на консервативната партия в Испания Мариано Рахой предложи диалог на партиите, готови да защитават единственото на Испания и мястото й в Европа за формиране на правителство, съобщи АФП.

„Испания не може да си позволи епоха на политическа несигурност“, каза Рахой.

Неговата Народна партия, излязла първа на изборите в неделя „има мандат и отговорност да започне диалог“, каза той, уточнявайки, че подава ръка на формациите, защитаващи единството в Испания, конституционния ред и европейските ангажименти.

 

Преговори

Двете най-големи леви партии изключиха подкрепа за правителство, водено от Народната партия, съобщи Ройтерс.

Партиите започнаха преговори, които се очаква да продължат седмици за формиране на новото правителство, след като десноцентристката Народна партия на Рахой спечели най-много гласове в неделя, но не успя да вземе 176 места, необходими за мнозинство.

Двете нови партии – лявата Подемос и либералите от Сеудаданос, които за пръв път влязоха в парламента, нарушиха двупартийния модел, доминиран от Народната партия и социалистите след смъртта на Франко през 1975.

„Подемос няма да позволи правителство на Народната партия, нито активно, нито пасивно“, каза лидерът на партията Пабло Иглесиас пред репортери, съобщи Ройтерс.

Висш представител на социалистите Сезар Луена каза, че неговата партия ще гласува с „не“ на правителство, оглавявано от Рахой и Народната партия.

 

Битката на Рахой

Испанският премиер Мариано Рахой бе изправен пред тежка битка за властта в понеделник, след като неговата консервативна партия изгуби мнозиството на изборите.

Резултатите от силно оспорвания вот в най-новата история на Испания потопи страната в тревога малко след като започна да се възстановява от опустошителната финансова криза.

Агенция Fitch предупреди, че има риск от „слабо правителство или една или повече радикални партии“, което може да доведе до „известно отстъпление от предишните реформи и отслабване на фискалната политика“.

Официалните резултати показват, че Народната партия печели 123 места – 63 по-малко, отколкото през 2011, когато спечели абсолютно мнозинство – и почти 29% от гласовете.

Социалистите са втори с 90 места и 22% от гласовете, трети е Подемос с 69 места и почти 21% и накрая центристите от Сиудаданос с 40 места и почти 14%.

Резултатът означава, че парламентът ще бъде съставен от четири основни групи.

„Резултатите оставят различни опции за възможни споразумения за формиране на правителство, но всички те ще изискват сътрудничество между 3 дори 4 партии, безпрецедентно за испанската политика, каза Анхел Талавера, анализатор в Oxford Economics в Лондон, цитиран от АФП.

Той прогнозира нови избори „в близките месеци“.

 

Нови избори

Резултатът слага край на година изборни промени в Южна Европа, след като лявата Сириза спечели изборите в Гърция през януари и коалиция от леви партии в Португалия обедини гласовете в парламента, за да измести консервативното правителство след вота през октомври.

Високата безработица, корупцията и нарастващият сепаратизъм в североизточната провинция Каталуния са само част от проблемите в Испания, дълбоко белязана от финансовата криза.

Кралят на Испания Фелипе VI трябва да се срещне с лидерите на всяка партия, спечелила места в парламента и след това да номинира министър-председател.

Номинираният лидер след това трябва да спечели вот на доверие в парламента, за да заеме поста.

Сиудаданос казаха, че ще се въздържат от гласуване, което да позволи на Народната партия да управлява в малцинство, но това няма да е достатъчно.

„Испанците искат някаква отговорност“, каза лидерът на Сиудаданос Алберто Ривера.

Ако политическата криза продължи два месеца след първия вот, кралят трябва да насрочи нови избори.