fallback

Борисов пожела успех на испанския си колега Мариано Рахой

На парламентарните избори в Испания на 20 декември най-много гласове спечели управляващата Народна партия на Рахой

21.12.2015 | 17:00 Автор: Ирина Георгиева

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави испанския си колега Мариано Рахой за победата на ръководената от него Народна партия на проведените парламентарни избори, съобщи правителственият пресцентър. В телефонен разговор на 21 декември премиерът Борисов му пожела успех при съставянето на новото правителство на страната.

"Годините на първия Ви мандат бяха успешни за стабилизирането на страната, за развитието на отношенията на приятелство между България и Испания и за взаимното ни сътрудничество в рамките на ЕС. Вярвам, че полученото от испанския народ доверие ще бъде силна подкрепа за Вас при съставянето на стабилно правителство, което да надгради постигнатото и да води Испания към просперитет." - посочи Борисов.

Избори в Испания

На 20 декември се проведоха парламентарни избори в Испания. Те бяха спечелени с най-много гласове за управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой. Мнозинството на гласове за него обаче няма да осигури на Народната партия самостоятелно управление - тя ще има 123 места в 350-членния парламент. Останалата част от депутатската квота ще бъде запълнена от Социалистическата партия с 90 места, парламентарната група Подемос на Пабло Иглесиас, които си извоюваха 69 места и либералната партия Сиудаданос на Алберт Ривера с 40 представители в испанския парламент. 

При тази конфигурация сформирането на правителство от Народната партия, която взе най-много гласове, е крайно трудна задача. Нейните 123 гласа, дори хипотетично подсилени с 40-те на Сиудаданос, не могат да достигнат необходимите за абсолютно мнозинство 176, предава БНР.

/Снимка: Архив/

fallback
Още от Свят
fallback