fallback

Блатер ще оспори 8-годишното отстраняване от FIFA

Каза, че етичната комисия няма право да гледа дейността на президента

21.12.2015 | 13:59

Сеп Блатер каза, че ще обжалва отстраняването от 8г., наложено от Етичната комисия на FIFA в понеделник, 21 декември, съобщи Ройтерс.

"Ще се боря, за мен и за FIFA. Защо ме отстраняват", каза Блатер.

Той изрази недоволството си, че медиите са научили за отстраняването му преди самия него в понеделник сутринта.

"Тази сутрин говорих с моя адвокат. Той също определено не беше изненадан, че съобщението за решението е първо предоставено на медиите, а след това на тези, които би трябвало да го получат. Не е изненадан, защото комуникацията с етичната комисия е пример за това как не трябва да се прави".

Блатер каза още, че ще обжалва пред арбитражния панел CAS в Лозана или дори пред съда в Швейцария.

"Незабавно отиваме в комисията по жалби. Отиваме в спортния арбитражен съд /CAS/. И в съда в Швейцария, аз съм швейцарски гражданин. Знаете, че според швейцарския закон, ако сте отстранен за осем години, трябва да сте извършили нещо много, много сериозно. Много сериозно", каза леко дезориентираният Блатер, пише Ройтерс.

Още по темата

И Сеп Блатер, и председателят на UEFA Мишел Платини са отстранени от футбола за нарушения на етичните правила, с което ръководството на двете футболни организации остават обезглавено.

Освен че са отстранени, двамата бяха и глобени през октомври, когато разследването за корупция установи, че Платини е получил 2 млн. швейцарски франка с одобрението на Блатер.

Етичната комисия на FIFA каза, че не е открила доказателство дали плащането, направено в момент, когато Блатер искаше да бъде преизбран на поста, е подкуп, но че за него няма прозрачност и представлява конфликт на интереси.

Блатер каза, че комисията няма права над президента на FIFA.

"Срам ме е, че този комитет съществува и не представя доказателства, и ви казвам, че тази комисията няма право да се изправя срещу президента. Дейността на президента може да бъде гледана само от конгреса", каза Блатер.

"Аз съм човек на принципите и според тях никога не вземам пари, които не съм спечелил. Второ, плащам си дълговете. А сега ми казват, че съм се опитал да купя чрез Платини гласове за изборите през 2011", каза той.

Разследването започна след решението на главния прокурор на Швейцария да започне наказателна процедура срещу Блатер за плащането, направено на Платини. Прокуратурата разследва и решението на FIFA да даде домакинствата на световните първенства по футбол през 2018 на Русия и през 2022 на Катар.

В САЩ прокуратурата обвини 27 бивши представители на футбола, включително 8 бивши членове на изпълнителния комитет на FIFA и сегашни председатели на Северната и Южната американска федерация за ръководене на корупционни схеми, свързани с продажбата на телевизионни права на мачове. 12 души и две спортни маркетингови компании бяха осъдени.

 

 

Шейх Салман бил Ибрахим ал Халифа от Бахрейн е сочен за фаворит за поста на президент на FIFA. Той може да бъде избран на конгреса през февруари, съобщава Ройтерс, цитирайки букмейкърите след наложеното 8-годишно отстраняване на президента на UEFA Мишел Пратини.

fallback
Още от Свят
fallback