Папата мисли за Сирия и Либия

Франциск направи преглед на международната ситуация преди Коледа

20.12.2015 | 15:14
Папата мисли за Сирия и Либия

Папа Франциск похвали постигнатите неотдавна споразумения за спиране на конфликтите в Близкия изток по време на проповед в неделя, 20 декември и призова усилията да не спират, съобщава Ройтерс.

Франциск, който стана на 79г. в четвъртък каза пред събралите се около коледната елха на пл. Свети Петър в Рим на 20 декември, че мисли за Сирия и Либия.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция миналата седмица в подкрепа на международната пътна карта за мир в Сирия, където почти гражданската война отне живота на над 250 000 души.

"Днес съм щастлив за се обърна към обичната Сирия и да изразя дълбокото си задоволство от споразумението, постигнато от международната общност. Призовавам всички да продължат по пътя на спиране на насилието и преговори за установяване на мир", каза папата.

Още по темата

Понтифът похвали и работата на преговарящите в Либия, където враждуващите фракции подписаха в четвъртък с посредничеството на ООН мирния договор, който цели да възстанови стабилността и да се бори с нарастващото присъствие на Ислямска държава в страната.

"Мисля и за съседна Либия, където неотдавнашното споразумение между страните за правителство на националното единство дава надежда за бъдещето", каза Франциск.

В неделя папата похвали и усилията за сътрудничество между Коста Рика и Никарагуа и се помоли за жертвите от наводненията в Индия, постигнали 300 души.

Папата отслужи в последната неделя преди Коледа и пожела на всички надежда и да се молят за него.