Борисов: Промените в Конституцията са рамката на съдебната реформа

Добрата новина от срещата в Брюксел е решението за ограничаване на миграционния поток, заяви той

18.12.2015 | 17:26 Редактор: Мариета Иванова
Борисов: Промените в Конституцията са рамката на съдебната реформа

Промените в Конституцията са рамката на съдебната реформа, коментира в Брюксел пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че сега следват промени на Закони на съдебната власт и на процесуалните закони, които по думите му е това, което реално ще се усети от хората. Борисов посочи, че хората очаква по-бързо и по-качествено производство, по-голяма наказуемост на тези, които са извършили престъпление. Той изрази надежда, че ще има приемственост в работата между Христо Иванов и новия правосъден министър Екатерина Захариева.

На въпрос защо няма високопоставени политици в затвора премиерът коментира, че трудно може да обясни този факт.

“Видяхте в последните дни - г-жа  Масларова и г-н Бисеров и колко получиха оправдателни присъди”, заяви Борисов и подчерта, че за съжаление “не правителството дава присъди, не правителството внася доказателства, ако щете”. - “Затова всички говорим за реформи, за да може съответно тези, които внасят да са изрядни, за да може съдът пък, от своя страна да отсъди, за да влязат в съда тези хора,” коментира Борисов. Той подчерта, че “със Закона за съдебната власт и процесуалните закони- тези вратички, които десетилетия стоят с годините”, ще бъдат затворени и това ще се отрази в намаляване на битовата престъпност.

Още по темата

На въпрос с какви добри новини се връща от Брюксел Борисов посочи, че на първо място с решението за ограничаване на мигрантския поток.

“Преди няколко месеца ние в Европа ги приканвахме в Европа- който иска да дойде в Европа. Докато сега всички са за ограничаването - да се минава през контролно-пропускателните пунктове и тези, които не са желани, да бъдат връщани. Трябва обаче бързо да се действа, не трябва да се протака във времето,” заяви още Борисов. Той допълни, че чрез новата агенция за охрана на границата и брегова охрана ще има възможност да бъде оказвана помощ на страни, които не могат да се справят.

Вижте още от коментара от видео файла.