fallback

ООН забрани финансирането на ИДИЛ

Резолюцията бе приета единодушно

18.12.2015 | 07:59

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, целяща спиране на финансирането на Ислямска държава, съобщи Ройтерс. Мерките предвиждат замразяване на активи, забрана за пътуване и оръжейно ембарго срещу Ислямска държава/ИДИЛ/ДАЕШ, терористичната организация, която контролира големи части от Сирия и Ирак, включително петролни и газови полета.

Резолюцията бе приета от 15-членния Съвета за сигурност на открито заседание, председателствано от американския министър на финансите Джейкъб Лю.

Резолюцията предвижда „незабавно замразяване на средства и други финансови активи или икономически ресурси на отделни групи и компании, включително средства, получени от собственост, притежание или контролирана пряко или косвено от тях или лица, действащи от тяхно име или под тяхно ръководство“.

Според текста ИДИЛ е групировка на Ал Кайда. В резолюцията е записано, че „тероризмът може да бъде унищожен само с устойчив и цялостен подход, включващ активното участие и сътрудничество на всички страни и международни и регионални организации“.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун каза, че "терористите си осигуряват финансиране чрез търговия с петрол, отвличания с цел вземане на откуп, трафик на хора и оръжие и рекет. Те грабят и продават културни ценности, като безсрамно се възползват от общото наследство на човечеството".

Постоянният представител на Сирия в ООН, Башар ал-Джафари каза, че неговата страна „очаква, че с приемането на резолюцията Съвета за сигурност ще поеме отговорността си да не толерира повече факта, че някои добре известни правителства подкрепят и финансират тероризма, който действа срещу сирийската държава и народ“.

Съвместната резолюция на Русия и САЩ повтаря аналогичен документ от 1999 за спиране на финансирането на Ал Кайда.

По оценки на ООН Ислямска държава печели ежедневно по около 1,7 млн. долара дневно от незаконна продажба на петрол от Сирия и Ирак.

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин каза, че приетата резолюция може да доведе до санкции срещу турски компании, замесени в търговия с незаконен петрол. На заседанието на Съвета за сигурност той спомена някои от тях.

 

fallback
Още от Свят
fallback