Европейските потребители са недоволни от качеството на руския петрол

За това сигнализира президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов

17.12.2015 | 22:31 Редактор: Мария Аладжова
Европейските потребители са недоволни от качеството на руския петрол

Редица европейски компании, в това число унгарската MOL и финската Neste, са недоволни от понижаването на качеството на доставяната от Русия нефтена смес Urals, заяви президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов, съобщава РБК.

Алекперов заявява, че е получил отзивите от потребители:

„Към нас се обърнаха унгарските и финските потребители, които помолиха да обърнем внимание на качеството на нашия петрол. Утре ще разговарям с правителството, с цел да привлека внимание към този въпрос.“

Влошаването на качеството на Urals Алекперов обяснява с все по-интензивния добив на висококачествен лек петрол от източната част на Росия.

Петролът, който страната доставя към азиатските държави през маршрута Източен Сибир – Тихия Океан, е Espo – вид, отличаващ се с по-ниско съдържание на сяра (около 0,62%), докато към запад е насочена смес от лекия западносибирски Siberian Light и тежкия петрол от Урал. Съдържанието на сяра в последния достига до 3%. Именно този фактор прави Urals несъвместим с европейските стандарти. Недоволните потребители настояват за подобрение на качеството или отстъпка от цената на продукта.

Още през 2014 г. от Лукойл подадоха сигнал, че петролът с високо съдържание на сяра, влошава качеството на нефтената смес. От руската компания „Транснефт“ изчислиха, че общият обем на добивания с високо сярно съдържание петрол в Русия е около 80 млн. тона годишно. За последните 12 месеца притока на този вид в нефтената транспортна система се е увеличил с 4,9 млн. тона, а през последните 10 години – с 28,2 млн.

В последните месеци европейските компании започнаха все повече да купуват петрол от Саудитска Арабия. В началото на ноември за пръв път от 20 години арабският петрол достигна до Швеция.

Експерти отбелязват, че след отменянето на санкциите върху Иран, конкуренцията на европейския нефтен пазар ще стане по-голяма. Появиха се прогнози, според които е възможно Русия да претърпи загуби от 153 млн. евро