Швейцария замрази банкови сметки на FIFA

Между 50 млн. и 100 млн. швейцарски франка са били замразени

17.12.2015 | 16:01 Редактор: Ирина Георгиева
Швейцария замрази банкови сметки на FIFA

Милиони швейцарски франка в банкови сметки, принадлежащи на световната футболна организация FIFA са били замразени, съобщи правосъдното министерство в Швейцария.

Американските власти вярват, че "парите от корупцията" може би са "преминавали" през замразените сметки, заявиха още от ведомството. 

Още по темата

Според местни медии между 50 млн. и 100 млн. швейцарски франка са били замразени. 

Междувременно заподозреният за корупция президент на FIFA Сеп Блатер се яви пред Етичната комисия на организацията. 
Блатер, който ще бъде президент на FIFA до 26 февруари, когато ще бъде избран неговият наследник, пристигна в централата на федерацията в Цюрих в автомобил с шофьор, придружен с един от адвокатите му.

Той решително пледира за невинен за обвиненията в корупция пред Етичната комисия на федерацията, съставена от четирима съдии. Очаква се те да се произнесат в началото на следващата седмица.

Разследването на Комисията започна след решението на швейцарския главен прокурор да образува наказателно производство срещу Блатер за плащане от 2 млн. долара към шефа на европейския фубтол Мишел Платини през 2011 г. И двамата отричат обвиненията.

Заедно с Платини Блатер беше отстранен през октомври от участие във всякакви дейности, свързани с футбола, за срок от 90 дни в очакване на пълно разследване на поведението им.

От САЩ са поискали от Швейцария да замрази около 50 сметки в 10 швейцарски банки, свързани с всеобхватно разследване за корупция срещу най-високите ешелони на световния футбол, твърди вестник Tages Anzeiger.

Според медията множество членове на FIFA имат сметки в Швейцария, включително ръководителят на южноамериканската конфедерация Никола Леоз, който притежава цели 12.