АБВ ще подкрепи Екатерина Захариева за министър на правосъдието

Одобряваме подхода, който ни представи, посочват от партията на Първанов

17.12.2015 | 14:34 Редактор: Мариета Иванова
АБВ ще подкрепи Екатерина Захариева за министър на правосъдието

АБВ обявиха, че ще подкрепят Екатерина Захариева за поста правосъден министър.

"Одобряваме подхода, който тя ни представи днес. Той е много консенсусен,“ заяви пред журналисти народният представител и заместник-председател на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. Тя направи и изказването след срещата на парламентарната група с кандидата за министър на правосъдието, предава Агенция Фокус.
„Тя обеща всеки път, когато предлага някакви промени в Закона за съдебната власт, първо да представи проекта за обсъждане в парламента между парламентарните групи и след това да ни предостави готов вариант,“ коментира Тодорова.

По думите й Захриева обръща подхода. - "Няма да имаме готови текстове, по които тепърва да се събира консенсус, а предварително ще генерира такъв и след това ще го внесе в народното събрание”, посочи Тодорова. 

Тя допълни, че по другата идеята, по която е постигнат частичен консенсус „е одобрението на Съвета за съдебна реформа". Съставянето на подобен съвет е идея на АБВ. 

"Имаме малки различия дали това да бъде към правосъдния министър или към Народното събрание, но тепърва предстои да се изясни. Тя обеща също така да бъдат включени и лица от академичните среди, което ще гарантира обективност на съвета и решенията му. Тя оценява положително промените в Конституцията до сега, ще стъпи върху тях и ще предложи нови неща”, допълни още Тодорова. 

От думите й стана ясно, че АБВ одобрява идеята на Захариева по въпроса за бързото въвеждане на електронното правосъдие.

Снимка: Архив