fallback

ЕК анонсира създаването на Европейска система за гранична охрана

Целта на новата структура е засилване сигурността на границите на ЕС

16.12.2015 | 16:13 Автор: Ирина Георгиева

ЕК анонсира предложение за създаване на Европейска система за гранична охрана. Целта на новата структура е засилване сигурността на границите на ЕС. Тя е обект на дебати повече от десет години, но без особен резултат. Предложението идва в отговор на миграционната криза, пред която е изправен ЕС в момента, и е част от по-широкия пакет от мерки за справяне с това предизвикателство.

"Европейската гранична и брегова охрана, която бе отлагана твърде дълго, отговаря на необходимостта от повече ефективност, отговорност и доверие. Тази структура ще бъде наистина европейска, само ако агенцията разполага със собствен персонал и оборудване. Освен това е необходимо да има възможност за бърза реакция в случай на сериозна извънредна ситуация с решение на Комисията, а не вследствие на междуправителствено решение." - коментира заместник-председателят на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация Мария Габриел.

Срокът при разполагане на екип на европейска гранична охрана, изготвянето на общи схеми за обучение за европейската гранична и брегова охрана и дали съгласието на съответната държава-членка ще се изисква преди всяка мисия - това са въпросите, които постави Габриел и предстои да бъдат изяснени. Според нея могат да се използват в степен анализите на рисковете, разработени от Frontex.

"Тези анализи позволяват на ЕС да постави акцент върху превенцията и да се предприемат бързи, целенасочени и ефективни действия." - обясни тя.

Сътрудничеството с трети страни е от решаващо значение, смята Габриел. Според нея Европейската гранична и брегова охрана трябва да е в състояние да ръководи съвместни патрули, сформирани в сътрудничество със съседните страни по силата на двустранни споразумения. 

"Предложението е стъпка в правилната посока. Междуправителственото сътрудничество показа своите лимити. Това предложение е отговорът на Европа." - заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

 

fallback
Още от Свят
fallback