fallback

Amnesty International: Турция насилствено е депортирала мигранти

Турското правителство категорично отрече твърденията

16.12.2015 | 15:52 Автор: Ирина Георгиева

Турция е задържала и малтретирала десетки мигранти, а върху някои е оказала натиск да се върнат в конфликтните зони. Това се съобщава в новия доклад на Amnesty International, цитиран от BBC. Според неправителствената организацията натискът на ЕС върху Турция да спре миграцията към Европа е довел до "насилственото депортиране" на стотици мигранти. Това обаче е в нарушение с международното право - се казва още в доклада.

В разпространения на 16 декември доклад, Amnesty International обвинява ЕС в "непредпазливост" и твърди, че трябва да се спре "планът за действие" - миграционната сделка между ЕС - Турция, подписана през ноември - докато не се изпълнят задълженията за правата на човек.

Международната неправителствена организация за защита на човешките права призовава богатите страни да приемат повече мигранти. 

"Натискът върху бежанците и търсещите убежище да се върнат в страни като Сирия и Ирак е не само безотговорно, но и в пряко нарушение на международното право." - посочи Джон Далхусен, директор на "Amnesty International" за Европа и Централна Азия.

Турското правителство категорично отрече твърденията. 

"Категорично отричаме, че всички сирийски бежанци са били принудени да се върнат в Сирия." - заяви служител на турското правителство за агенция France-Presse.

Турция се превърна в основен транзитен пункт за хора, които бягат от Сирия, Ирак и Афганистан и се надяват да достигнат до Северна Европа.

На 16 декември две деца от Ирак са намерени мъртви в Егейско море. Те са се опитвали да стигнат до Гърция, заяви информационната агенция Doğan.

Според Amnesty International повече от 100 мигранта са били принудени да се завърнат в Сирия и Ирак през последните месеци като техният брой може да е по-висок. В доклада на неправителствената организация се посочва, че има документирани случаи на задържане на мигранти без обяснение. Те твърдят, че им е отказан контакт с адвокат и семейство. 40-годишен мъж съобщи за организацията, че е бил държан в изолация в продължение на седмица с оковани ръце и крака.

Турция е домакин на най-много мигранти - в страната има над 2 млн. регистрирани сирийски мигранти.

На 29 септември беше подписано споразумение между Турция и ЕС, в което се посочва, че потокът на мигранти към Европа ще бъде спрян. В замяна на това, европейските лидери се споразумяха това да "повлияе" върху преговорите за присъединяване на Турция към ЕС.

fallback
Още от Свят
fallback