ООН прекрати разследването за ядрени оръжия в Иран

Директорът на Агенцията за ядрена енергия Юкио Амано

15.12.2015 | 21:37
ООН прекрати разследването за ядрени оръжия в Иран

Агенцията за ядрена енергия на ООН реши да прекрати разследването си дали Иран е имал ядрена програма, като вместо това реши да подкрепи сделката на Техеран с великите сили, съобщи Ройтерс.

Директорът на IAEA Юния Амано каза, че „Агенцията няма правдоподобни сигнали за дейности в Иран, свързани с разработка на ядрено оръжие слез 2009“.

„Агенция не откри никакви достоверни сигнали за отклоняване на ядрен материал във връзка с евентуални военни програми на иранската ядрена програма. Бордът прие резолюция, която дава указания на агенция как да процедира по-нататък“, каза Амано.

В борда на агенцията влизат 35 страни. Всички те решиха да спрат разследването на Иран, което се смята за символична победа за Техеран.

Агенцията за ядрена енергия представи този месец доклад, според който Иран е изпълнявал координирани действия с цел разработка на ядрена бомба до 2009, но не откри достоверни признаци за оръжейна програма след това.

Още по темата

Въпреки откритието – най-ясната индикация от IAEA след 12 години разследване, че Иран е искал да има възможности да направи ядрена бомба, въпреки че отрича обвиненията – международният отзив бе приглушен.

Амано каза, че докладът не слага край на проверките:

„Приключването на оценката ми е важна стъпка напред, но остава още много работа. Агенцията ще продължи да проверява Иран, но в бъдеще Иран ще изпълнява допълнителен протокол за изпълнение на договора си с Агенцията и ще имаме допълнителни средства за проверка на наше разположение“.

САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Германия и Китай постигнаха споразумение в Техеран през юли, според което санкциите над иранската икономика ще бъдат вдигнати в замяна на ограничения за ядрената дейност на ислямската република.