fallback

EK предложи затягане на контрола в Шенген

От Комисията предлагат задължителен контрол на външните работи за всички, включително и граждани на ЕС

15.12.2015 | 16:52 Автор: Мариета Иванова

Европейската комисия предложи реформиране на Шенген и въвеждане на задължителен контрол на външните граници на всички влизащи на територията на Европейския съюз, включително и граждани на ЕС, за да предотврати завръщане на терористи. Това е заявил първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тиммерманс при представянето в Европейския парламент на новото предложение на Европейската комисия за създаване на европейска служба за охрана на границите и брегова охрана, предава ТАСС.

„Европейската комисия предлага промяна на шенгенското споразумение, за да въведе на външните граници на Общността задължителна проверка на документи и сверяването й с европейската база данни – Шенген 2, за всички пребиваващи в ЕС, включително и граждани на Европейския съюз и лица, които имат разрешение за пребиваване. Това е абсолютно необходимо за въвеждане на ефективна борба с тероризма“, коментира още той.

След атентатите в Париж на 13 ноември редица страни-членки повдигнаха въпроса за преразглеждане на шенгенското споразумение и затягане на граничния контрол.

fallback
Още от Свят
fallback