Многохилядни протести срещу Дилма Русеф в Бразилия

Процедурата по импийчмънт започна в началото на месеца

13.12.2015 | 18:00
Многохилядни протести срещу Дилма Русеф в Бразилия

Стотици хиляди противници на президента на Бразилия Дилма Русеф протестираха в много градове на страната в подкрепа на процедурата по импийчмънт, открита от Конгреса през декември, съобщи Ройтерс.

Протестите в неделя засега са спокойни, няма и следа от насилието, избухнало при масовите демонстрации през 2013, когато бразилците изразиха несъгласието си с правителството, което похарчи милиарди за домакинството на Световното по футбол.

В столицата Бразилия се събраха около 5000 души, които тръгнаха към Конгреса с лозунги „Долу Дилма“.

В североизточния град Салвадор няколко стотин души са събраха в стария град, развявайки национални знамена и облечени с футболни фланелки.

В северния град Белем група поддръжници на Дилма Русеф протестираха заедно с нейните критици при засилена охрана от полицията.

Още по темата

Русеф не е разследвана, но бившият главен изпълнителен директор на инвестиционната банка BTG Pactual Андре Естевес и сенатор Делсидио до Амарал са обвинени в опит за намеса в работата на прокуратурата. Двамата бяха арестувани в скандала за корупция, в която е замесена най-голямата държавна петролна компания на Бразилия, Petrobras. Амарал се съгласи да сътрудничи, което може да доведе до нови разкрития, засягащи управляващата Работническа партия на Дилма Русеф.

Много бразилци искат Русеф да напусне поста. Те я обвиняват за най-тежката рецесия в страната за последните 25г., задълбочаваща се от неясното й политическо бъдеще.