fallback

Руското министерство на отбраната привика спешно военното аташе на Турция

Поводът е инцидент с турски риболовен кораб в Егейско море

13.12.2015 | 14:24 Автор: Мариета Иванова

Военното аташе на Турция спешно е бил привикан от руското министерство на отбраната във връзка с инцидента в Егейско море, при който патрулиращ кораб на руските военноморски сили се наложило да открие огън срещу турски сейнер, за да предотврати сблъсък между двата плавателни съда. Това са съобщили от пресслужбата на руското министерство на отбраната.

Инцидентът е станал в неделя - 13 декември.

По данни на руското министерство на отбраната, руският боен кораб се е намирал на 22 километра от гръцкия остров Лимнос в северната част на Егейско море

„Във връзка с инцидента в Егейско море руският заместник-министър на отбраната Анатоли Антонов призова в министерството на отбраната на Русия военното аташе на посолството на Турция в Русия“, става ясно от цитираното съобщение.

Още по темата

 РИА Новости отбелязва, че екипажът на руския кораб „Сметливи“ на 13 декември сутринта е регистрирал на около километър разстояние турски кораб, който приближава. Многобройните опити на руския екипаж да установи връзка с турския плавателен съд се оказали неуспешни.

При достигане на разстояние от около 600 метра от руска страна е открит огън с цел недопускане на сблъсък между съдовете.

От руското Министерство на отбраната отбелязват, че веднага след това турският кораб рязко сменя посоката си и не установява контакт с руския екипаж.

 

fallback
Още от Свят
fallback