fallback

Публикуваха текста на климатичния договор от Париж

Грийнпийс го одобри

12.12.2015 | 16:40

Франция публикува договора от 31 стр. за борба с промените в климата на 12 декември. Най-важното в документа е борбата с повишението на температурите до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса над прединдустриалните нива.

Страните по договора се ангажират да вземат бързи мерки за намаляване на емисиите парникови газове чрез последните постижения на технологията. Ще се опитват да постигнат баланс между емисиите, предизвикани от човешката дейност и намаляването им чрез резервоари за съхранение на въглеродни съставки.

В проекта е записано, че климатичните мерки трябва да се въведат на базата на равноправие и в контекста на устойчивото развитие и усилията за борба с бедността.

Преди 2025 страните ще поставят нова колективна количествена цел над 100 млрд. долара годишно, отчитайки нуждите и приоритетите на развиващите се страни.

 

Грийпийс приветства проекта

Най-прочутата екологична организация Грийнпийс приветства документа в съобщение, разпространено в събота сутринта.

Директорът на организацията Куми Найду каза, че "колелото на климатичните действия бавно се върти, но в Париж се завъртя обратно. Сделката поставя индустрията на изкопаемите горива на погрешната страна на историята".

#COP21 puts fossil fuel industry on wrong side of history: https://t.co/0FvqKj6vqC pic.twitter.com/ZmxP79ZpWz

— Kumi Naidoo (@kuminaidoo) December 12, 2015

/Снимка на корицата: ООН/

Четете още: Какво приемат 195 страни с договора за климата.

fallback
Още от Свят
fallback