Меркел: Ислямска държава е пряка заплаха за Европа

Операцията на Бундесвера в Сирия е легитимна, заяви германският канцлер

12.12.2015 | 16:01 Редактор: Мариета Иванова
Меркел: Ислямска държава е пряка заплаха за Европа

Операцията на германските въоръжени сили (Бундесвера) в Сирия е легитимна от гледна точка на международното право, доколкото терористичната групировка „Ислямска държава“ представлява пряка заплаха за Европа и свободната демокрация.

Това е заявила Ангела Меркел в интервю за Augsburger Allgemeine и Badische noyeste nachrichten, предава ТАСС.

Канцлерът на Германия отбелязва, че е „невярно да се говори за смяна на курса“ на Берлин заради изпращането на военни в Сирия, който досега не участва в борбата срещу Ислямска държава.

По думите на Меркел преломът е настъпил с приетото миналото лято решение за доставка на оръжие на кюрдски формирования в Ирак за борба с Ислямска държава и с подготовката на тези части,“ посочи Меркел. - „Не можехме да наблюдаваме жестокото и безчовечно придвижване на терористите от Ислямска държава, които всяват ужас в части от Ирак и Сирия. Те са пряка заплаха за всички нас в Европа,“ коментира германският канцлер.

 „След атентатите в Париж, Франция ни помоли за помощ, доколкото тези атаки бяха нападение срещу всяка свободна демокрация. Това са причини, поради които ние, законно от гледна точка на международното право, разпростряхме военната ни мисия от Ирак към Сирия“, коментира Меркел.