fallback

Сухопътните части в Ирак няма да са от Запада

Майкъл Фалън във Вашингтон

12.12.2015 | 09:09

Британският секретар по отбраната Майкъл Фалън каза, че ще има нужда от сухопътни части в Ирак, но „те няма да са западни сили“, съобщава Ройтерс.

„Накрая ще трябва да има сухопътни части, за да предложат сигурност, особено в сунитските райони“, каза Фалън във Вашингтон.

Допълнителните сили ще бъдат осигурени от иракската армия и националната гвардия, „когато бъдат напълно сформирани“, защото „ИДИЛ продължава да напредва по река Ефрат от иракска страна“.

„Има части на умерената опозиция, които в последните четири години се бият срещу Асад и те трябва да бъдат използвани срещу ИДИЛ“, каза Фалън. „Ясно е, че не могат да бъдат западни сили“.

Още по темата

През лятото премиерът Абади каза, че не иска британски войници, нито американски да се включват в тази битка, съобщи Фалън.

Водят се разговори с Русия за въвеждане на средства за избягване на „лошите оценки с авиацията с далечен обсег“. В последните месеци самолети са навлизали в британския сектор на полети, без да отговарят на комуникацията на кулата или от други самолети, изпратени да ги прихванат, каза Фалън. „Вчера в Москва се водиха разговори по този въпрос“.

 

САЩ засилва мерките срещу ИДИЛ

Вашингтон ще продължи да засилва усилията в борбата с Ислямска държава в Сирия и Ирак, съобщи в петък секретарят по отбраната на САЩ Ашли Картър, цитиран от АФП.

„В момента подготвяме серия от мерки и имаме намерение да въведем още, за да засилим изпълнението на стратегията си и да ускорим унищожението“ на ИДИЛ, каза Картър на пресконференция с британския министър на отбраната Майкъл Фалън.

„Очаквам след една-две седмици, след 10 и по-нататък да увеличим капацитета, за да постигнем по-голям ефект“, каза той.

fallback
Още от Свят
fallback