Акстивисти на Грийнпийс се качиха на Триумфалната арка

Осем души са арестувани

11.12.2015 | 16:52
Акстивисти на Грийнпийс се качиха на Триумфалната арка

Активисти на Грийнпийс щурмуваха Триумфалната арка в Париж и разляха жълта боя на площад Етоал, преди да бъдат арестувани от полицията, съобщи Ройтерс.

Осем членове на Грийнпийс бяха на площад Етоал и на Триумфалната арка, за да изпратят послания на Франсоа Оланд, каза френският координатор на организацията Фредерик Амиел.

"Франция е модел за подражание на климатичната конференция, но в същност развива три пъти по-малко ВЕИ от европейските си съседи", каза Амиел.

Членовете на Грийнпийс успяха да се изкатерят до върха на Триумфалната арка и да закачат плаката с посланието си, въпреки че в момента в Париж е в сила максималното ниво на сигурност, планът Вижипират.

На силно оживеното кръгово кръстовище, площад Етоал велосипедисти успяха да разлеят жълта боя, преди да дойде полицията.

В момента Париж е домакин на конференцията за климата на ООН. От седмица представители на стотици страни обсъждат мерките за ограничаване на ефекта от глобалното затопляне. Финалният текст трябваше да е готов в петък, но представянето му бе отложено за събота сутринта. До обед в събота трябва да бъде поставен на гласуване на пленарното заседание на COP21, което се провежда в Бурже, северен Париж.