fallback

ТАСС: Яценюк избегна оставката

Украинският премиер подмени отчета за работата на правителството с отговор на депутатски въпроси

11.12.2015 | 16:43 Автор: Мариета Иванова

Оставката на премиера на Украйна Арсений Яценюк, за която сериозно се говореше във Върховната рада преди планирания за днес- 11 декември отчет, беше избегната, пише ТАСС.

Депутатите смятаха, че министър-председателят, чийто годишен срок на имунитета изтича днес- време, през което по закон той не може да бъде отстранен от поста, ще представи отчет за свършената работа от кабинета, както се изисква по регламент.

В началото премиерът дори е поискал за целта три часа, отбелязва руската информационна агенция.  

Яценюк обаче се ограничил до 15-минутно встъпление и отговори на въпроси от залата, каквато практика традиционно се провежда в петък.

ТАСС посочва, че сред отчетените от Яценюк постижения украинският премиер е посочил: „прекратената наркотична газова зависимост от Русия“ и обещал, че след 10 години Украйна ще се превърне в износител на газ.

Отчитайки намаляването на външните и отсъствието на вътрешните дългове, той призова депутатите да подкрепят данъчната реформа, държавния бюджет за 2016, да завършат започнатите реформи в образованието, медицината и съдебната система.

Премиерът е отчел и напредъкът по Споразумението за зона за свободна търговия с Европейския съюз и установяването в обозримо бъдеще на безвизов режим с ЕС.

Депутати от Върховната Рада, коментираха, че това не е отчет, а доклад „в рамките на традиционния ден на правителството“. Други се оплакаха, че не са получили предварително 15 дни преди презентацията на доклада.

След като украински депутат поднесе букет рози  на премиера, докато той отговаряше на въпроси и се опита да го отстрани от трибуната, недоволството на депутатите прерасна в ръкопашен бой.

Вижте кадри от спречкването от видео файла.

fallback
Още от Свят
fallback