Путин: Руските военни да отговарят възможно най-твърдо на заплахите в Сирия

Подобни провокации трябва да бъдат "незабавно унищожени", добави той

11.12.2015 | 15:34 Редактор: Ирина Георгиева
Путин: Руските военни да отговарят възможно най-твърдо на заплахите в Сирия

Руският президент Владимир Путин е наредил на руската армия да предприеме "изключително твърди" действия срещу всеки, който заплашва руските военни сили в Сирия, съобщи BBC. Подобни цели трябва да бъдат "незабавно унищожени", заяви той на среща в министерството на отбраната на Русия.

"Искам да предупредя тези, които отново се опитват да организират каквито и да е провокации против нашите военнослужещи. Ние вече взехме допълнителни мерки по обезпечаване на сигурността на руските военнослужещи и авиобази в Сирия. Тя е засилена с нови авиационни звена и средства за ПВО." - каза Путин, пише  Риа Новости, цитирано от агенция "Фокус".

Всички действия на ударната авиация се водят под прикритието на изтребители, обясни руският държавен глава. По думите му заповядано им е да действат пределно твърдо. Всякакви цели, заплашващи руската група или нашата наземна инфраструктура, подлежат на незабавно унищожение, подчерта руският президент.

Путин не даде допълнително подробности за конкретна заплаха, но в момента Турция и Русия са с влошение отношения след като от Анкара свалиха руския бомбардировач Су-24, допълват от BBC.

Турция поясни, че бомбардировачът е навлязъл в нейното въздушно пространство - твърдение, което Русия отрече.

Русия започна въздушни удари в Сирия през септември, по искане на своя съюзник президентът Башар Асад. Малко след това Путин заяви, че военните подкрепят Свободната сирийска армия. Това обаче не е потвърдено от силите на свободната сирийска армия, които се борят срещу режима на Башар Асад.

Кремъл отрича твърдението на водената от САЩ коалиция, че операциите в Сирия често са насочени срещу умерената сирийска опозиция, а не към бунтовниците на ИД.

Путин също така казва, че е важно да се развива сътрудничеството "с всички държави, които имат реален интерес към унищожаване на терористите".

"През тази година направихме много за увеличаване на потенциала на въоръжените ни сили. Достигнахме ново равнище на оперативно използване на войските. Бе повишено качеството на изпълнение на учебно-бойните задачи, а внезапните проверки във всички военни окръзи потвърдиха високата бойна готовност на частите и съединенията." - заявил е Путин, предаде Риа Новости, цитирано от агенция "Фокус".