Commentary Magazine: Обама ще изгуби срещу ИД

Историкът Макс Буут определя стратегията на Вашингтон като крайно неефективна

08.12.2015 | 17:25 Редактор: Мария Аладжова
Commentary Magazine: Обама ще изгуби срещу ИД

Общият тон на посланието на президента Барак Обама „имаме план за унищожението на ИДИЛ и се движим в правилното направление” едва ли се отнася до стратегията на САЩ, която очевидно не работи, пише историкът Макс Буут в Commentary Magazine.

Буут недоумява в какво се състои спецификата на тази стратегия. Той анализира изявлението на Обама, според което американските ВВС са нанесли удари върху „тежките оръжия и инфраструктурата” на ИДИЛ. В речта си Обама посочва още, че Вашингтон продължава да обучава и въоръжава бойците против джихадистката групировка.

Макс Буут отбелязва, че въпреки нанесените от САЩ удари върху целите на ИДИЛ, членовете ѝ притежават способността за бърза регенерация – както на числеността си, така и на оръжията, с които управляват. При това дейностите им се заплащат с данъците на хората, населяващи териториите на самопровъзгласилия се халифат. Трудно може да бъде спрян такъв източник на финансиране с един въздушен удар, посочва още Буут.

„Да, САЩ обучават сирийските и иракските бойци, но най-успешните войници до ден днешен остават кюрдите, които се интересуват единствено от териториите си”, пише още историкът.

По негови думи Вашингтон не успява да предотврати терористичните атаки по света, дори и с помощта на коалиционните си съюзници. Историкът илюстрира твърдението си със смъртоносните атаки в Париж, Сан Бернардино, Йемен и Бейрут. Той отбелязва, че част от вината за това лежи и върху плещите на Турция, която е неспособна да спре потока от потенциални последователи на ИДИЛ, действащ на нейна територия.

Основният подводен камък в борбата срещу тероризма обаче остава Башар Асад и разногласията относно управлението му в Сирия, се казва още в анализа.

„Поради всичките тези причини мислещите хора в САЩ разбраха, че спиране на ИД няма, въпреки подобните твърдения на Обама малко преди нападенията в Париж. В обръщението си от неделя той се отказа от претенциите си за успех в нелеката бора, но удържа увереността си, че посоката на поетия път е правилна. Обама е упорит в привързаността си към неефективната стратегия и ще изгуби битката”, пише още Бут.

Според анкета на CNN над 60% от хората в САЩ са недоволни от антитерористичната кампания на Вашингтон под ръководството на Обама, отбелязва още историкът. 53% са „за” внедряването на наземни войски в зоната на конфликта.

Буут завършва анализа си с увереността, че оптимистичната нотка на изявлението на президента едва ли е способна да убеди американците, че войната се развива по план.