fallback

Туроператори протестираха на Колизеума

Рим се готви за Светата година с повишени мерки за сигурност

07.12.2015 | 16:50

Група римски туроператори се изкачиха на Колизеума, за да протестират срещу забраната да доближават до туристите по улиците край забележителностите, съобщи Ройтерс. Акцията се проведе в началото на Светата година, когато милиони поклонници се очакват в Рим.

„Протестът ни започна веднага след решението, взето на 25 ноември и усложнено още повече на 5 декември, с което се забранява да предлагаме на туристите посещения, при което могат да избегнат опашките – нещо, което правим законно чрез предплатени билети“, каза Стефано Донги, цитиран от Ройтерс.

Това не е първият подобен протест. На 27 ноември мъж се качи отново на Колизеума, за да скандира срещу ограничението да се правят туристически обиколки, да се предлагат рикшите и актьори да се обличат като центуриони.

Представител на агенцията, която се грижи за археологическите паметници в Рим каза, че убийството на 129 души в Париж от Ислямска държава е накарала властите да решат да инсталират скенери около Колизеума.

Още по темата

Извънредни мерки за сигурност

Италианската столица въведе извънредни мерки за сигурност преди Светата година, обявена от католическата църква.

Светата година е най-важното събитие за 1,2 млрд. католици по света. Тя ще започне на 8 декември тази година и ще продължи до 30 ноември 2015.

След атентатите в Париж на 13 ноември властите в Рим решиха да инсталират метални детектори на входа амфитеатъра на 2000г.

За Светата година части от Рим, почти целият град, ще бъде обявен за зона, забранена за полети, съобщи АНСА.

Около Ватикана и в историческия център на Рим ще бъдат инсталирани термокамери.

Италия увеличи мерките за сигурност в последните седмици, а посолството на САЩ в Рим предупреди американските граждани, че големите туристически обекти, църкви, синагоги, ресторанти, театри и хотели в столицата и Милано могат да станат обекти на нападения.

Охраната на Колизеума вече разполага с ръчни метални детектори.

След атентатите в Париж Италия изпрати войници с полуавтоматично оръжие пред Колизеума и на площада пред катедралата Свети Петър.

fallback
Още от Свят
fallback