fallback

Мевлут Чавушоглу иска отмяна на руските санкции

Според министъра мерките могат да окажат влияние върху икономиката на двете страни

06.12.2015 | 18:03 Автор: Мария Аладжова

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу смята, че Русия трябва по-скоро да отмени въведените икономически санкции срещу Турция, съобщава БНР, позовавайки се на информация на ТАСС.

Чавушоглу коментира пакета ограничения, който беше въведен от президента на Русия Владимир Путин в отговор на свалянето на руския Су-24:

"Смятам за целесъобразно в интерес на нашите страни и тяхното бъдеще да бъдат преразгледани тези мерки, а също и незабавно да бъдат отменени. В противен случай те могат да окажат влияние вурху икономиката и на двете страни и могат да имат негативни последици не само за турския, но и за руския народ.“

Министърът изрази мнение, според което политическите разногласия не трябва да се отразяват на икономическите взаимоотношения.

"Икономиката и търговията винаги са заемали особено място в нашите двустранни отношения. Смятаме, че е погрешно заради печалния инцидент да позволим да бъде им бъде нанесена вреда. Те са резултат на многогодишни усилия и са натрупали солидна и здрава основа", заяви Чавушоглу, цитиран от БНР.

Миналата седмица Чавушоглу и министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров се срещнаха на конференция в Белград. Това беше първата директна среща между високи представители на двете правителства от 24 ноември насам. Преговорите между двамата се увенчаха с неуспех.

fallback
Още от Свят
fallback