fallback

Нападателите в САЩ са били поддръжници на ИД

Ташфин Малик написала думи на лоялност към групировката във Фейсбук

04.12.2015 | 20:46 Автор: Мария Аладжова

Жената, открила огън в Сан Бернардино, 27-годишната Ташфин Малик, се е заклела във вярност на лидера на ИД Ибрахим Али ал Бадри и идеологията на групировката, съобщава The Los Angeles Times, позовавайки се на официална информация от властите на САЩ. Лоялността си тя изразила чрез публикация във Фейсбук минути преди атаката.

Малко сред това Малик, която е използвала псевдоним, е изтрила написаното. Специалистите на ФБР са успели да възстановят информацията, твърди още изданието.

Разследващите органи на САЩ заявиха, че откритието изцяло ще обърне хода на разследването.

Съпругът на Малик Сайед Ризван Фарук е бил служител в Окръжния здравен отдел на Сан Бернардино, където се случи нападението.

Фарук, който е израснал в Калифорния, се среща с пакистанката в Саудитска Арабия. Двамата се запознали в интернет. Заедно с него тя пристига в САЩ. Двойката има дъщеря на 6 месеца.

Разследването изяснява дали Малик е оказала радикално влияние върху съпруга си, както и дали двамата са имали контакти с членове на ИД. 

Пред CBS колега на младия мъж разказа, че Фарук се е върнал различен от Саудитска Арабия. Разследващите са получили информация, че той е влязъл в остър конфликт с колега, който осъдил екстремистките действия на джихадистите.

Семейството на Малик е от Пакистан. Преместили се в Саудитска Арабия преди 25 години. Пред Reuters баща ѝ заяви, че двамата родители са научили за трагедията от медиите и дори не подозирали, че дъщеря им е замесена в стрелбата.

По-рано полицията в САЩ съобщи, че в дома на двамата нападатели са открити взривни устройства, оръжия и боеприпаси.

 

fallback
Още от Свят
fallback