fallback

Външните министри на Русия и Турция са разговаряли в Белград

Мевлют Чавушоглу е изказал съболезнования за смъртта на загиналия пилот на Су-24

04.12.2015 | 09:47 Автор: Мария Аладжова

Министрите на външните работи на Турция и Русия Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров се срещнаха в Белград по време на конференция за сигурност и сътрудничество с Европа, предава БНР.

Това е първата директна среща между двамата след свалянето на руския боен самолет Су-24. Турската страна е изказала съболезнования за смъртта на единия пилот, който беше убит от тюркменските бойци при спускането му с парашут.

Според турски източници срещата между Чавушоглу и Сергей Лавров е продължила около 40 минути. Турският външен министър заяви, че създалата се конфликтна ситуация между Турция и Русия не може да бъде разрешена само с една среща. 

„Срещата протече в атмосфера, която подхожда на двама външни министри на сериозни държави. Но напрежението продължава, въпреки че и двете страни не желаят ескалиране. Важно е това, че остават отворени каналите за комуникация. Вярвам, че след като отминат емоциите ще заговори здравият разум. Нашето желание е да преодолеем различията в позициите по инцидента, заяви Чавушоглу, цитиран от БНР.

Министърът отново подчерта позицията на Турция, а именно, че правителството в лицето на президента Ердоган няма да се извини за инцидента.

Лавров от своя страна определи обвиненията на турските президент, че Русия търгува с незаконен петрол с ИДИЛ, като „странни”. В рамките на конференцията той е провел разговор и с държавния секретар на САЩ Джон Кери относно затварянето на границите на Турция със Сирия и Ирак. 

В момента Вашингтон проучва внимателно представените от руското военно командване данни, според които Турция купува контрабанден петрол от ИДИЛ.

fallback
Още от Свят
fallback