fallback

Путин: Турция ще съжали за стореното

Акценти от ежегодното обръщение на държавния глава към Федералното събрание на Русия

03.12.2015 | 12:48 Автор: Мария Аладжова

Руският президент Владимир Путин започна ежегодното си обръщение към Федералното събрание с думи на благодарност към руските войници в борбата с тероризма, съобщава РИА Новости. В залата присъстваха съпругите на двамата военни, които загинаха на турско-сирийската граница при инцидента със сваления Су-24. 

За Турция

Путин отново изрази твърдата си позиция относно свалянето на руския боен самолет Су-24, заявявайки, че последствията от конфликта между двете страни ще бъдат помнени дълго време:

"Ако някой си мисли, че за извършеното подло военно престъпление - убийството на нашите хора - те (Турция - бел. ред.) ще се разминат само с ограничения върху продуктовия, строителния или някакъв друг сектор, се заблуждават дълбоко. Ние неведнъж ще напомним за това, което направиха и те неведнъж ще съжалят за стореното. Ние знаем какво трябва да направим", заяви Путин.

Руският държавен глава отбеляза, че опасността от тероризма нараства с всеки изминал ден. Той отново загатна, че екстремистките групировки са използвани от външни сили за постигане на лични цели. „Ние знаем защо се случи това и кой иска да измести неудобните режими”, заяви държавният глава. 

Нова икономическа стратегия 

Пред Федералния съвет Путин посочи, че икономическата ситуация в Русия е „сложна, но не и критична”. Той предложи да бъдат въведени редица реформи в ключовите за страната отрасли. По негови думи в зоната на риска се намират строителството, автомобилната и леката промишленост:

„Трябва да сме готови за това, че периодът на низките цени на нефта, както и на други външни ограничения, може да продължи дълго”, отбеляза Путин.

Още по темата

Държавният глава предложи да бъдат създадени стабилни условия за инвеститорите, които са готови да влагат капитал в заменянето на вносните стоки. Условията ще бъдат поставени в рамките на договор, с който данъците върху продукцията ще спаднат до нулата. В частност той посочи селскостопанската продукция и заяви, че с прилагането на плана за развитие на селското стопанство в Русия, до 2020 г. страната ще се издържа изцяло с вътрешни хранителни продукти от този сектор. 

Путин даде срок до 1 юни 2016 г. на членовете на Федералния съвет за подготвяне на нормативните актове  и заяви, че поправките в законодателството ще бъдат направени до есента. 

Още по темата

Международно сътрудничество

Руският президент предложи да бъдат започнати консултации с Шанхайската организация за сътрудничество, Евразийското икономическо съобщество и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия за партньорство в сферата на продоволствените, инженерните, образователните, медицинските и туристически услуги. Той отбеляза, че икономическият обмен между Китай и Русия съставя 1/3 от световната икономика.

 

fallback
Още от Свят
fallback