fallback

Иран е проучвал ядрено оръжие през 2003

Ройтерс цитира секретен доклад на IAEA

02.12.2015 | 20:31

Иран e има. структури на място преди края на 2003 за работа, свързана по програмата за ядрено оръжие, съобщи Международната агенция за атомна енергия в поверителен доклад, получен от Ройтерс в сряда.

„Агенцията оценява, че редица дейности, свързани с развитието на ядрено експлозивно устройство са били извършени преди края на 2003 като координирани усилия“, казва Международната агенция по атомна енергия.

„Агенцията оценява, че тези действия не са напреднали отвъд научните изследвания и получаването на определени технически компетентности и умения“, съобщава Ройтерс.

През юли Техеран и Шесторката на международните посредници /САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Германия и Русия/ постигнаха споразумение по ядрената програма на Иран. Срещу спиране на програмата по обогатяване на уран на Техеран западните страни се задължиха постепенно да отменят икономическите санкции.

 

Иран очаква споразумението със световните сили, постигнато през юли 2015, според което санкциите ще бъдат вдигнати срещу отказ от ядрената програма, да влезе в сила в началото на 2016, каза на 26 ноември главният преговарящ на Иран Абас Аракчи.

На 26 февруари в Иран има парламентарни избори. Иран работи усилено, за да изпълни ангажиментите си преди тази дата, съобщи Ройтерс, цитирайки дипломатически източници.

Президентът на Иран Хасан Рохани спечели през 2013 с мнозинство като обеща сближаване със Запада и икономическо възстановяване на базата на облекчение на санкциите.

 

Евентуалното вдигане на санкциите ще доведе до излизане на иранския петрол на международните пазари.

Саудитска Арабия и страните от ОПЕК в Персийския залив са против общо съкращаване на производството на петрол тази седмица, когато картелът се събира на заседание във Виена, съобщи ирански представител на петролното министерство, цитиран от агенция Шана.

Мехди Асали, отговарящ за ОПЕК в Министерството на петрола на Иран е казал, че повечето членове на картела биха подкрепили съкращаване на производството, но че няма да са достатъчно решението да се приеме.

„Малко е вероятно тези страни доброволно да съкратят производството си, така че Иран да се върне на глобалните петролни пазари като се подобрят политическите отношения“, каза Асали, цитиран от Ройтерс.

fallback
Още от Свят
fallback