fallback

Германия ще депортира икономически имигранти от Афганистан

Не можем да им вдъхваме лъжлива надежда, коментира Меркел

02.12.2015 | 17:46 Автор: Мариета Иванова

Бежанците от Афганистан, които пребивават в Германия по икономически причини, ще бъдат депортирани в родината си. Това е заявила на специална пресконференция  Ангела Меркел след разговор с президента на Афганистан Ашраф Гани Ахмадзай, предава ТАСС. По думите на Меркел афганистанците имат малък шанс да останат във федералната република. - „Не можем да им вдъхваме лъжлива надежда“, коментира тя.

Меркел посочи, че Германия е готова изпълни хуманитарните си задължения по отношение на жителите на Афганистан. - „Но когато бежанците пристигат с надежда за по-добър живот- а, аз знам, че това е голяма надежда за мнозина – няма основания за получаване на статут на бежанец или вид на жителство,“ коментира тя, добавяйки, че в такива случаи хората ще бъдат връщани обратно.

Още по темата

Германският канцлер е уверила президента на Афганистан, че Германия продължава да прави всичко възможно за възстановяване и стабилизиране на ситуацията в страната му. Тя подчертала, че с оглед на напрегнатата обстановка в Афганистан Германия планира да остави контингента си идващата година. По думите й мисията ще надхвърли рамките на 2016 година. - „Ситуацията със сигурността, за съжаление, остава тежка,“ коментира Меркел.

fallback
Още от Свят
fallback