Европа премахва шенгенските визи за турски граждани през 2016 година

Турция и ЕС изготвиха план за справяне с миграционния поток

30.11.2015 | 08:41 Редактор: Мария Аладжова
Европа премахва шенгенските визи за турски граждани през 2016 година

Турция и ЕС изработиха план за справяне с миграционния поток, съобщава БНР. На съвета на върха в Брюксел турският премиер Ахмет Давутоглу обеща да засили мерките за сигурност на границите с Гърция и България.

В замяна ЕС се ангажира да премахне шенгенските визи за турски граждани в края на 2016 година. В споразумението е посочено, че Турция ще приема обратно всички нелегални бежанци, дошли от нейна територия в ЕС.

Всеки месец страната ще изпраща отчетни доклади по прилагането на плана и резултатите от него:

"Мога да ви уверя, че Турция ще изпълни всички свои обещания в плана за действие. Той ще доведе до повече законна миграция към ЕС, вместо сегашната нелегална имиграция", заяви Давудоглу, цитиран от БНР.

Още по темата

Бюджетът, който ЕС ще отдели за допълнителните мерки в Турция, е 3 млрд. евро. Все още няма информация за това с какви средства ще се включи България.

Премиерът Борисов напомни, че страната ни се включи с 50 хил. евро във европейския фонд за Африка. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че либерализацията на Турция през октомври 2016 година е стъпка към ускоряването на преговорите за членство. Той обаче подчерта, че стандартите и критериите за членство остават същите.