fallback

ЕС и Турция се договориха за бежанците

Турските визи за ЕС падат от октомври 2016

30.11.2015 | 01:00

Лидерите на ЕС и Турция се споразумяха за мерките за ограничаване потока бежанци и за борба с тероризма, съобщи Bloomberg. ЕС подновява преговорите с Турция и добавя пакет финансова помощ за Турция от 3,2 млрд долара за мигрантите.

„Очакваме важна стъпка в промяна на правилата на играта за ограничаване на миграционния поток към ЕС през Турция“, каза президентът на ЕС Доналд Туск пред журналисти след края на срещата.

„Договореността ни поставя ясен план за навременно възстановяване на реда на общата ни граница“

Според Туск над 1,5 млн души са навлезли незаконно в ЕС през Турция.

Някои европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел настояха Европа да спази ангажиментите си за предоставяне на убежище. Други като унгарския лидер Виктор Орбан се оплакаха от отражението на бежанската криза върху икономиката на страните си.

ЕС иска Турция да приеме обратно мигрантите, които влизат нередовно в ЕС в рамките на т.нар. договор за реадмисия. Турция ще се съгласи само ако ЕС вдигне визите за нейни гражани.

В изявлението, публикувано след края на срещата лидерите на ЕС казват, че визите за турските граждани могат да паднат през октомври 2016, ако бъдат изпълнени условията.

 

fallback
Още от Свят
fallback