fallback

Аржентина: втори тур на президентските избори

Макри срещу Сциоли

22.11.2015 | 18:51

Гласуването на втори тур на президентските избори в Аржентина завършва около полунощ българско време. Постът се оспорва от либерал и перонист, съобщава АФП.

Четири часа след началото на вота гласуваха 21% от избирателите, съобщи избирателната комисия.

На балотажа се изправят десният кандидат Маурисио Макри, кмет на столицата и бивш собственик на Бока Хуниорс срещу кандидата на левицата, губернаторът на Буенос Айрес Даниел Сциоли.

 

Още по темата

На първия тур на 25 октомври Маурисио Макри, на 56г., изненада анализаторите с броя на получените гласове – близо до резултата на кандидата на управляващата партия Фронт за победа Даниел Сциоли, подкрепен от досегашния президент Кристина Киршнер.

Кметът на Буенос Айрес Макри каза, че „в Аржентина започна нов етап“. Той обеща бързи и дълбоки реформи като да вдигне валутния контрол и да позволи на песото да се обезцени до по-реалистично ниво спрямо долара.

 

Проправителственият кандидат и губернатор на провинцията Буенос Айрес Даниел Сциоли каза, че „аржентинският народ е станал по-зрял“ и ще избере „по-добрия път за страната“.

58-годишният Сциоли предлага по-плавно излизане от сегашната икономическа политика на застой и национализма, белязали управлението на Киршнер, коментира Ройтерс.

 

И двамата обещават да търсят споразумение с кредиторите по дълга. Аржентина ще приключи годината с дефицит от 3,5% от БВП, каза финансовият министър, но опозицията и мнозина частни анализатори смятат, че ще близо до 7%.

Изборите в третата по големина икономика в Латинска Америка са задължителни за всички граждани на възраст 18-70г.

Първите резултати се очакват в ранните часове на понеделник.

 

 

/Снимка: @argdebate, Туитър/

fallback
Още от Свят
fallback